Prezentul proiect are ca tema conversia si amenajarea unui hotel de tranzit care prin pozitionarea lui intr-un oras ce si-a pierdut avantul cresterii economice odata cu decaderea industriei locale, hotelul nu reuseste sa functioneze nici la jumatate din capacitatea lui iar ineficienta si randamentul economic nu fac decat sa condamne imobilul la degradare.

    Hotelul are ca termen de începere a executiei anul 1985 conform datelor prezente în arhiva Institului de Proiectare iar construcţia este o adaptare a proiectului tip H – BT 2691/8 elaborat de Institutul de Sistematizare, Locuinţe şi Gospodărie Comunală, Bucuresti cu titlul „complex hotelier în oraşe mici”.

    Conform normativului de clasificare a structurilor de primire turistică, hotelul primeşte două stele. Înalţimea la cornişă este de 17.78 m, iar la coama de 25.45 m coborând în aripa de nord unde sunt doar 4 etaje. Hotelul are o capacitate de 200 locuri; 38 de camere cu un singur loc, 69 camere cu 2 locuri şi 8 camere cu 3 locuri. Celulele de cazare sunt dispuse pe dublu tract câte 26 pe fiecare nivel şi 11 pe nivelul parţial. Cazarea fiind proiectată în baza cerinţelor de categorie 2 are o suprafaţă utilă de 14.28 mp pentru camerele de 1-2 locuri şi 16.32 mp pentru camerele cu 3 locuri.

    Celula de cazare are un vestibul de 3.28 mp în legatură directă cu camera de baie care are o suprafaţă de 3.75 mp dotată cu cadă, lavoar şi W.C. Funcţiunea de serviciu este realizată de oficiul de etaj, amplasat în apropierea scării şi ascensorului de serviciu cu spaţiu pentru rufe murdare, dulap de rufe curate, acces la tubul de gunoi şi grup sanitar de serviciu.

    Circulaţia verticală a publicului este realizată cu o baterie de doua ascensoare, câte 6 persoane fiecare şi de către scara principală, acestea constituind nodul de circulaţie care se găseşte la întâlnirea aripi de nord cu cea sudică.

    Blocul alimentar este în totalitate încadrat în corpul B al complexului, adiacent aripii de  nord. Restaurantul clasic poate servi 300 de locuri şi este în legătură directă cu holul recepţiei dar şi cu exteriorul. Terasa restaurantului asigură 40 de locuri iar barul de zi 20 de locuri.

Starea cladirii este bună însă calitatea serviciilor şi confortul hotelului sunt cu mult depăşite astfel în ciuda preţurilor scăzute pentru cazare nu există cerere. Dacă în anii 80’ era considerat necesar acest hotel, în condiţiile actuale găsirea unei noi funcţiuni este considerată cea mai judicioasă soluţie atât pentru clădire cât şi pentru întreg oraşul care sufera din cauza lipsei locurilor de munca.

    Noua soluţie se adresează oamenilor în vârstă situaţi în prima categorie, cea a „bătrânilor tineri”. Un cămin de bătrâni de tip hotelier care poate primii 111 persoane atât cu handicap locomotor cât şi cu probleme usoare de sănătate care necesită asistenţă medicală.

    Proiectul nu se axează pe latura curativă chiar dacă nici aceasta nu este neglijată. Este  gândit în special pentru latura socială, studiile arătând că multe persoane vârstnice decid să se instaleze în astfel de instituţii nu pentru că sunt bolnave, ci şi pentru că vor să-şi petreacă timpul în compania celor de vârsta lor.

    Pentru partea de cazare au fost prevăzute celule de cazare tip apartament cu 2 camere, camere alaturate aferente unui modul format din baie si bucatarie si camere pentru o singura persoana.

    La fiecare etaj este prevăzut un oficiu şi o cameră de zi cu bucătărie pentru prepararea de gustări în afara meselor servite în cadrul programului la restaurantul situat în  parter.

    Receptia își va pastra locul relativ in spatiu, in strânsă legatura cu zona de administratie si zona de relatii cu publicul. Urmeaza pachetul format din sala multifunctionala si videoteca, biblioteca si camera de zi unde socializarea joaca cel mai important rol.

    În directă legătură cu camera de zi este sala de mese cu o capacitate de 124 de locuri care poate servi şi pentru recepţii în cadrul complexului. Bucătăria şi depozitele şi centrala termică ocupă spaţiu în corpul B şi nu necesită modificări deoarece există cereri asemenea precum funcţiunea de hotel o avea.

    Spaţiile exterioare destinate bătrânilor le permite practicarea legumiculturii şi a menţinerii abilităţilor ocupaţionale în atelierele pentru tâmplărie şi artizanat.

Alte proiecte arhitectura! Alte proiecte design! Alte proiecte urbanism! Diverse!

Tags: , , ,